Expositie Bibliotheek Leens

In de regio is veel materiaal, kennis en talent aanwezig. Is het wel nodig dat we zo veel importeren? Kunnen we de grondstoffen niet zelf verbouwen? Kunnen we de materialen en producten niet zelf maken? Met mensen die nog weten hoe je dat vroeger deed én met hen die kunnen spelen met het nieuwe digitale gereedschap. Dan kunnen we in de regio blijven wonen. We gebruiken lokale materialen om de huizen, bedrijven en scholen in te richten. En wanneer we de spullen niet meer nodig hebben, kunnen ze worden hergebruikt of weer de grond in.

House of Design is in september 2016 gestart met het project ‘We gaan het meemaken’. Het is een onderzoek naar de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen, kennis, talent en vraag in de gemeente De Marne. Met als doel het opzetten van duurzame productieketens.

In de bibliotheek van Leens exposeren we de eerste resultaten van het materiaalonderzoek, studentenonderzoek en 3D educatie. Ontwerpers Volken de Vlas, Gerard de Hoop, Melle Koot, Paul Bloemers en Simone Larabi tonen hun onderzoek naar materialen als hennep, klei, schelpen, koolzaad en zeewier. Je ziet verschillende toepassingen en producten. Studenten van de Hanze Hogeschool hebben informatie verzameld en inwoners geïnterviewd over leefbaarheid en daarover een rapport geschreven. Scholieren van het Hogeland College hebben 3D workshops gehad en geven een presentatie van hun ‘Huis van de toekomst’.

De opening werd verricht op vrijdag 30 juni om 15.30 uur door burgemeester Koos Wiersma.
Eileen Blackmore van House of Design gaf vervolgens een korte presentatie over het project en gaat in gesprek met enkele partners.

De expositie is na de opening nog te zien tot 30 september.
Voor meer informatie zie www.wegaanhetmeemaken.tumblr.com of www.houseofdesign.nl.