De Ploeg 1918-2018. Wat bewoog en beweegt de Ploegers?

Inspiratiebronnen: Int. Expressionisme en Constructivisme. Groninger landschappen/sprookjes. Poëzie: Walt Whitman, Hendrik de Vries, Jan Boer/Jan Altink, Coen Peppelenbos. Kenmerken: Blauwbörgje/Schilderen in open lucht. Etsen, Litho’s, Houtsneden. Duelportretten. Beelden en eigen woorden van Herman Poort, Joh. Dijkstra, H. N. Werkman. Expositieruimtes: Ongering, Scholtens, Pictura, Fongers, Groningsch Museum. Constructivisten: Alkema, Van der Zee. Vergelijking De Ploeg/De Stijl. Verder: Werkman: Chassidische Legenden. Werken van hedendaagse Ploegers.

Als geïntegreerd onderdeel van de presentatie zijn er geluidsopnames en beelden van Muziek die de Ploegers bezig hield of zou houden: Daniël Ruyneman, D. Milhaud, Fl. Henderson, D. Ellington, Plaisir d’Amour, Mokumer Molleboon. Filmfragmenten: Groningen 1916, D. Milhaud: De Os op het Dak, Expressionisme internationaal, The next call. Een daad van echte Ploegkunst.

Voor de overzichtstentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928’ is de ‘’Stichting 100 jaar De Ploeg’’ niet uitgenodigd. Het oogklepperige Groninger Museum vindt de na-oorlogse De Ploeg niet interessant. Daarom viert De Ploeg zijn 100e verjaardag in Pictura, waarmee hij van oudsher een innige band heeft. De Manifestatie Honderd jaar De Ploeg zal gepaard gaan met vele activiteiten in de stad en de provincie Groningen. De coördinatie van deze activiteiten is in handen van Stichting 100 jaar De Ploeg.

Duur power point programma: max. 2x drie kwartier.
Info: 06-10728670 jansleumer@kpnplanet.nl
Vergoeding: n.o.t.k.