Historische dagen op Verhildersum

HET BROODOPROER SPANNING EN SENSATIE TIJDENS DE HISTORISCHE DAGEN OP VERHILDERSUM

Oorlog, belastingverhoging en te hoge graanprijzen leiden als snel tot rellen in de eerste helft van de 19e eeuw. Deze gebeurtenissen vormen de inspiratiebron voor de Historische Dagen op Landgoed Borg Verhildersum te Leens. Ambachtslieden en landbouwtechnieken, een grote bakkersoven en familie op de Borg. Op zaterdag stoomdorsen, een houtzaagmachine en tractoren, op zondag koolzaad dorsen, theater te paard en schapen drijven. Hiernaast komt het hele landgoed weer tot leven, met muziek, dans, kostuums, toneel, verhalen vertellen en heel veel kinderactiviteiten, zoals stokpaardjes maken. Historische Dagen, 9 en 10 augustus op Landgoed Borg Verhildersum te Leens, Groningen, van 10.30 tot 17.00u.

Het zweet staat de bakker op het voorhoofd, de hitte van de oven en druk van het bakken eisen zijn tol. Ook de smid is hard aan het werk, en de andere ambachtslieden vertonen hun vak. Op zaterdag is het een gepuf en geronk van belang. Naast de vele oude tractoren en machines, tonen de mannen van de stoomdorsmachine hoe vorige eeuw het graan verwerkt werd. De houtzaagmachine maakt korte metten met menig boomstronk. Terwijl de kinderen in het hooi spelen of knutselen, kunt u genieten van de antieke bootjes in het kanaal of het defilé van de tractoren bekijken.

Na het succes van vorig jaar is de paarden- en theatershow van Langenort op zondag weer aanwezig. Ditmaal met arme landlopers, op zoek naar een stuk betaalbaar brood, en strenge veldwachters, die iedere dief te grazen nemen! Daarnaast laten ook de koolzaaddorsers zien hoe er onder begeleiding van drank, zang en muziek, er vroeger op het veld gewerkt werd.

Het hele weekend kunt u een kijkje nemen in het dagelijks leven van toen; er wordt gewassen, gesponnen, gebreid en gekookt zoals men dat 150 jaar geleden ook deed. Ook de dienstmeiden in de borg zijn druk in de weer. Meneer en mevrouw flaneren met baby Ludolf door de tuin. In de boomgaard kunnen kinderen naar hartenlust ontdekken en spelen, evenals knutselen op het veld. Er wordt gehekeld, gedorst en gehooid, zowel met de hand als met oude machines. De kiepkerel, de bakker, de imker, de papiermaker en de mandenvlechters zijn ook beide dagen hard aan het werk, maar ze hebben altijd tijd voor een praatje of uitleg over hun bezigheden. Luister naar de spannende verhalen en de vermakelijke liedjes van de rondreizende muzikanten en vertellers, of rust uit bij het op treden van de dansgroepen. Natuurlijk is er ook genoeg te eten en te drinken. Het verleden herleeft met een knipoog, en genoeg lekkernijen voor jong en oud. Zie voor het hele programma ook www.verhildersum.nl

Kom een dagje uit en stap in het Groninger verleden!
VerhildersumHD2013GADSC_0182Kind